Историята на тази книга

Главен двигател и ръководител на проекта за създаване на настоящата свободна книга по програмиране за начинаещи с отворен код е д-р Светлин Наков. Той е основен идеолог и създател на учебното съдържание от курса "Основи на програмирането" в СофтУни, който е използван за основа на книгата.

Всичко започва с масовите безплатни курсове по основи на програмирането, провеждани в цялата страна от 2014 г. насам, когато стартира инициативата "СофтУни". В началото тези курсове имат по-голям обхват и включват повече теория, но през 2016 г. д-р Светлин Наков изцяло ги преработва, обновява, опростява и насочва много силно към практиката. Така е създадено ядрото на учебното съдържание от тази книга.

Безплатните обучения на СофтУни за старт в програмирането са може би най-мащабните, провеждани някога в България. До 2017 г. курсът на СофтУни по основи на програмирането се провежда над 150 пъти в близо 40 български града присъствено и многократно онлайн, с над 50 000 участника. Съвсем естествено възниква и нуждата да се напише учебник за десетките хиляди участници в курсовете на СофтУни по програмиране за начинаещи. На принципа на свободния софтуер и свободното знание, Светлин Наков повежда екип от доброволци и задвижва този open-source проект, първоначално за създаване на книга по основи на програмирането с езика C#, а по-късно и с други езици за програмиране.

Проектът е част от усилията на Фондация "Софтуерен университет" да създава и разпространява отворено учебно съдържание за обучение на софтуерни инженери и ИТ специалисти.

Авторски колектив

Настоящата книга е разработена от широк авторски колектив от доброволци, които отделиха от своето време, за да ви подарят тези систематизирани знания и насоки при старта в програмирането. Списък на всички автори и редактори (по азбучен ред):

Aлександър Кръстев, Александър Лазаров, Ангел Димитриев, Васко Викторов, Венцислав Петров, Даниел Цветков, Димитър Татарски, Димо Димов, Диян Тончев, Елена Роглева, Живко Недялков, Жулиета Атанасова, Захария Пехливанова, Ивелин Кирилов, Искра Николова, Калин Примов, Кристиян Памидов, Любослав Любенов, Николай Банкин, Николай Димов, Павлин Петков, Петър Иванов, Росица Ненова, Руслан Филипов, Светлин Наков, Стефка Василева, Теодор Куртев, Тоньо Желев, Християн Христов, Христо Христов, Цветан Илиев, Юлиан Линев, Яница Вълева

Дизайн на корица: Марина Шидерова - https://behance.net/marinashiderova

Официален сайт на книгата

Настоящата книга по основи на програмирането със C# за начинаещи е достъпна за свободно ползване в Интернет от адрес:

https://csharp-book.softuni.bg

Това е официалният сайт на книгата и там ще бъде качвана нейната последна версия. Книгата е преведена огледално и на други езици за програмиране, посочени на нейния сайт.

Форум за вашите въпроси

Задавайте вашите въпроси към настоящата книга по основи на програмирането във форума на СофтУни:

https://softuni.bg/forum

В този дискусионен форум ще получите безплатно адекватен отговор по всякакви въпроси от учебното съдържание на настоящия учебник, както и по други въпроси от програмирането. Общността на СофтУни за навлизащи в програмирането е толкова голяма, че обикновено отговор на зададен въпрос се получава до няколко минути. Преподавателите, асистентите и менторите от СофтУни също отговарят постоянно на вашите въпроси.

Поради големия брой учащи по настоящия учебник, във форума можете да намерите решение на практически всяка задача от него, споделено от ваш колега. Хиляди студенти преди вас вече са решавали същите задачи, така че ако закъсате, потърсете из форума. Макар и задачите в курса "Основи на програмирането" да се сменят от време на време, споделянето е винаги насърчавано в СофтУни и затова лесно ще намерите решения и насоки за всички задачи.

Ако все пак имате конкретен въпрос, например защо не тръгва дадена програма, над която умувате от няколко часа, задайте го във форума и ще получите отговор. Ще се учудите колко добронамерени и отзивчиви са обитателите на СофтУни форума.

Официална Facebook страница на книгата

Книгата си има и официална Facebook страница, от която може да следите за новини около книгите от поредицата "Основи на програмирането", нови издания, събития и инициативи:

fb.com/IntroProgrammingBooks

Докладване на грешки

Ако откриете грешки, неточности или дефекти в книгата, можете да ги докладвате в официалния тракер на проекта:

https://github.com/SoftUni/Programming-Basics-Book-CSharp-BG/issues

Не обещаваме, че ще поправим всичко, което ни изпратите, но пък имаме желание постоянно да подобряваме качеството на настоящата книга, така че докладваните безспорни грешки и всички разумни предложения ще бъдат разгледани.

results matching ""

    No results matching ""