Как се става програмист?

Драги читатели, сигурно много от вас имат амбицията да стават програмисти, да си изкарват прехраната с разработка на софтуер или да работят в ИТ сектора. Затова сме приготвили за вас кратко ръководство "Как се става програмист", за да ви ориентираме за стъпките към тази така желана професия.

Програмист (на ниво започване на работа в софтуерна фирма) се става за най-малко 1-2 години здраво учене и писане на код всеки ден, решаване на няколко хиляди задачи по програмиране, разработка на няколко по-сериозни практически проекта и трупане на много опит с писането на код и разработката на софтуер. Не става за един месец, нито за два! Професията на софтуерния инженер изисква голям обем познания, покрити с много, много практика.

Има 4 основни групи умения, които всички програмисти трябва да притежават. Повечето от тези умения са устойчиви във времето и не се влияят съществено от развитието на конкретните технологии (които се променят постоянно). Това са уменията, които всеки добър програмист притежава и към които всеки новобранец трябва да се стреми:

  • писане на код (20%)
  • алгоритмично мислене (30%)
  • фундаментални знания за професията (25%)
  • езици и технологии за разработка (25%)

results matching ""

    No results matching ""